English
english
German
Italiano
Hrvatski
Makedonski
www.prijevodi-tumaci.com
prevajanje, prevajalska agencija

VEŠTAČKI JEZICI

 

Zamislite situaciju u kojoj biste se s prodavačicom u obližnjem supermarketu sporazumevali na elfskom jeziku, pokušajte da zamislite kako biste kafu u vašem omiljenom kutku naručili na klingonskom, jeziku ljudi iz televizijske serije Zvezdane staze.

Niz godina je bio fiktivni jezik koji smo susretali u proizvodima popularne kulture, recimo u knjigama, filmovima ili televizijskim serijama, skoncentrisan samo na najvatrenije obožavaoce koji su učenjem i njegovom upotrebomupotpunili neki dan. Takođe je moguće primetiti i trend koji se menja, jer sve većom popularnošću franšiza raste i kritičnamasa onih kojima podvizi ove vrste predstavljaju dodatni izazov. Upravo zbog sve veće popularnosti, učenje jezika Dotraka iz Igre prestola ili avatarskih plavokožaca Navija danas nije više ništa neobično.

 

Ove jezike, koji se ne razvijaju postupno i nisu deo kulture naroda, nazivamo veštački jezici. Oni su obično stvoreni od strane pojedinca ili grupe ljudi, a njihova svrha je olakšavanje sporazumevanja među pripadnicima različitih jezičkih grupa. Formirani su planski, njihova gramatička pravila su pažljivo određena, a ponosni su i na svoju abecedu. Jednim od najpoznatijih i najrasprostranjenijih jezika smatra se esperanto, međunarodni pomoćni jezik za sporazumevanje.

 

Zaslužni za porast veštačkih jezika, koje poznajemo iz popularne kulture, prvenstveno su obožavaoci koji su samostalno proširili njihovu učestalost, odvojili ih od njihovog izvora i preneli u svakidašnju upotrebu. Danas možemo na klingonskom jeziku da pročitamo Šekspirovog Hamleta, surfujemo Googlom ili otkrivamo Wikipediju. Klingonski jezik,čiji je autor Marc Okrand, uskoro će moći da se uči i u omiljenoj jezičkoj aplikaciji Duolingo, o kojoj smo na našim stranicama već pisali. Niz onlajn alatki i vodiča moguće je naći za usvajanje drugih veštačkih jezika, kod kojih je zanimljivo to što ih, iako u manjini, govore svuda u svetu i pomažu da se stvori ili obnovi ljubav prema jeziku, prihvatanju drugih kultura.

 

Ostale novosti:
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O PISMENOM I USMENOM PREVOĐENJU
ZAŠTO CENE PREVEDENOG TEKSTA MOGU DA BUDU TOLIKO RAZLIČITE?
ŠTA SMO ČITALI PROŠLE GODINE?
5 NAJBOLJIH PREVODILAČKIH APLIKACIJA ZA SVE PUTNIKE
KAKO SE ODVIJA PROCES PREVOĐENJA?
Devet godina sa vama
PREVOĐENJE I POGREŠNE PREDSTAVE
 
 
Arhiv: 2006, 2007, 2011, 2013, 2014